BN pucat, PR gigit jari - Bari, Abdul Aziz (Kumpulan Karangkraf Sdn Bhd, 2009)
Dalam sistem demokrasi berparlimen seperti Malaysia nyawa kerajaan terletak di tangar parlimen, khususnya Dewan Rakyat. Jika mereka gagal mengekalkan sokongan majoriti di situ, kerajaan itu wajib meletakkan jawatan. Salah satu keadaan di mana sokongan itu perlu ditunjukkan ialah dalam pembentangan belanjawan atau bajet tahunan. Sebab itu di kebanyakkan negara kesemua anggota kerajaan dan penyokongnya datang ke Parlimen.