Pengajaran Bagan Pinang - Bari, Abdul Aziz (Karangkraf, 2009)
Pelbagai analisis yang dibuat tentang pilihan raya kecil dewan undangan negeri (DUN) Bagan Pinang.Penulis sekadar hendak mengungkap beberapa perkara yang penting daripada sudut perlembagaan khususnya dan sistem pilitik umumnya.Hal-hal ini penting kerana selain menjadi tema dan mauduk utama ruangan ini, itu semua penting dalam membina sebuah Malaysia yang adil, telus dan sistematik walau siapa dan warna apapun politik tersebut. Beliau ada menyebut betapa kewujudan sebuah sistem dua parti yang mantap penting bagi memperkasa ideal perlembagaan kita.