Hakim mesti selaras kebenaran dan keadilan - Bari, Abdul Aziz (Karangkraf, 2009)
Di sisi perlembagaan para hakim dimestikan bersumpah untuk mempertahankan Perlembagaan taktala mula dilantik menjalankan tugas. Dalam perkara 72(1) Perlembagaan Persekutuan yang tidak membenarkan makamah campur tangan dalam urusan dewan telah dilanggar. Selain itu, kuasa memecat menteri besar yang tidak disebut oleh perlembagaan pun telah diiktiraf.