Sikap murni Sayid Ahmad - El-Muhammady, Muhammad Uthman (MMP Communications Sdn Bhd, 2009)
Sayid Ahmad bin Sayid Zaini Dahlan ialah tokoh yang tersangat alim dari keluarga Nabi Muhammad s.a.w yang Allah telah bersihkan mereka dari kekotoran dan menyucikan mereka dengan sesuci-sucinya; yang menekuni cawangan-cawangan ilmu setekun ulama yang beramal dengan ilmunya, yang bersih sikap murni memberi nasihat, menumpukan seluruh himah, diri dan harta bendanya dalam memberi tarbiah kepada para murid dan mengajar mereka perkara-perkara yang bermanfaat di dunia dan akhirat.