Antara kuasa dan kenyataan - Bari, Abdul Aziz (Karangkraf Sdn Bhd, 2009)
Kenyataan Tun Abdullah Badawi mengenai perlunya Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) 1960 dimansuhkan pada 16 Julai lalu cukup bermakna. Itulah kali pertama seorang bekas Perdana Menteri membuat kenyataan sedemikian. Bagaimanapun ia tidak diberikan perhatian oleh media milik parti-parti dalam Barisan Nasional (BN). Sikap ini tidak memeranjatkan kerana apa yang disebut oleh Abdullah tidak selari dengan pendirian kerajaan yang dipimpin oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak sekarang.