Wanita, modal insan dan peradaban dunia - Yaacob, Solehah@Nik Najah Fadilah (2011)
`Modal Insan` merupakan suatu bentuk modal yang tidak memerlukan kepada pembelian bahan teknologi atau bahan api untuk membangunkan negara. Perkataan `Manusia` atau insan di dalam bahasa Arab berasal dari perkataan `Anisa` yang bermaksud boleh didekati atau dijadikan kawan, dari perkataan ini lahirlah perkataan `Insaniyyah` dan `Insani` yang memberi makna `Berperikemanusiaan` dan `Kemanusiaan`. Pendapat kedua pula menyatakan perkataan `Manusia` itu berasal dari perkataan `nasia` yang bermaksud lupa. Namun begitu pendapat ini agak lemah, oleh itu ahli bahasa berpendapat pandangan yang pertama itu lebih sahih.