Kepentingan memahami budaya setempat dalam menyebarkan dakwah islamiah: satu analisa awal - Ariff, Mohd Salleh; Md Yassin, Khairil Azhar (2010)
Tujuan kajian ini adalah untuk melihat sejauh mana kepentingan memahami budaya setempat dalam usaha menyebarkan dakwah Islamiah. Tulisan ini akan menganalisa terjemahan dan kupasan beberapa orang mufassirin dalam menerangkan ayat al-Quran berkenaan methodologi dakwah yang dianjurkan oleh Allah Taala dan RasulNya. Kupasan akan lebih difokuskan kepada penjelasan terhadap ayat 125 dalam Surah An-Nahl. Penjelasan mufassirin melalui kitab-kitab tafsir mereka seperti Imam Hafiz Ibn Kathir akan digunapakai. Penjelasan daripada tokoh-tokoh ilmuan yang lain berkenaan methodologi tersebut turut akan diperjelaskan. Bahagian kedua kertas ini akan membincangkan peri-pentingnya budaya terhadap sesuatu kumpulan etnik. Pendapat Clifford Geertz melalui The Interpretation of Cultures dan The Religion of Java serta idea-idea Ruth Benedict melalui Patterns of Culture akan dikupas dalam menghalusi isu ini. Melalui pemahaman ini, masalah-masalah yang seringkali dihadapi oleh golongan-golongan muallaf, Insya Allah, akan dapat diselesaikan.