Kuasa persekutuan, raja-raja dan agama - Abd Aziz, Shamrahayu (Berita Harian Sdn. Bhd., 2010)
Kedudukan Islam dalam Perlembagaan Persekutuan tidak boleh dipertikaikan lagi. Islam adalah agama bagi Persekutuan dan agama bagi semua negeri (kecuali Sarawak). Islam adalah juga satu-satunya agama yang disebut dalam Perlembagaan - bukan sahaja Perlembagaan Persekutuan, malah Perlembagaan negeri-negeri.