Barat sengaja tidak mahu memahami Islam - Abd Aziz, Shamrahayu (Berita Harian Sdn. Bhd., 2010)
Islam adalah tamadun terkenal dunia. Dari sudut sejarah, kita amat maklum mengenai pencapaian Islam sebagai tamadun berpengaruh. Hakikatnya, pertembungan antara tamadun Islam dan tamadun lain seperti Hindu(di India dan Pakistan) dan Kristian(yang mewakili Barat), tidak dapat dinafikan.