Ajaran sesat, edisi kedua - Mohd. Amin, Wan Mohd. Azam (IIUM Press, 2009)
Buku ini membincangkan gejala ajaran sesat di dalam masyarakat Islam di Malaysia dan mengandungi tujuh bab. Bab pertama membincangkan isu-isu ajaran sesat secara umum di Malaysia dengan memberi keutamaan kepada kes the Unification Church di Korea Selatan dan persamaan isu tersebut dengan kes Ayah Pin di Terengganu. Dalam bab kedua, isu hubungan antara muzik dan dadah dengan ajaran sesat telah dibincangkan dengan menggunakan kes Black Metal dan gejala murtad sebagai kajian kes. Bab ketiga membincangkan kumpulan Darul Arqam dan penyelewengan-penyelewengannya. Bab keempat menjelaskan mengenai kumpulan ajaran sesat klasik iaitu Isma’iliyyah dan Bahai. Bab kelima membincangkan penyelewengan dalam konsep Nur Muhammad di dalam penulisan-penulisan di alam Melayu. Bab keenam berkisar tentang persoalan Imam Mahdi dan penyelewengan di Malaysia dan bab terakhir membincangkan tentang pengaruh Shi’ah di Malaysia.