Sastera Islam dan al-Quran: analisa terhadap perkembangan konsep dan teori sastera Islam modern oleh beberapa sasterawan Melayu di Malaysia - Yaacob, Adli (2006)
Hakikatnya, sastera Islam bermula dengan lahirnya Islam sebagai agama yang dianuti oleh manusia. Ini kerana Sastera adalah percikan kebudayaan yang dicetuskan dari kehidupan beragama. Di alam melayu sastera Islam yang terbentuk seiring dengan kedatangan agama Islam telah digunakan dengan penuh bijaksana untuk menyebarkan dakwah. Hal ini dapat dilihat dalam warisan kesusasteraan Melayu. sasteranya mempunyai akar yang kuat dengan Islam.Bahkan Islamlah yang membentuk isi dan falsafah sastera Melayu. kertas ini membincangkan perkembangan konsep dan teori sastera Islam dalam masyarakat Melayu moden dengan mengaitkan dengan warisan-warisan silam.