Kemahiran konseptual dalam menghadapi cabaran pendidikan masa kini: perspektif pengetua dan guru besar novis di Malaysia - Syed Imam, Shariffah Sebran Jamila; Hj Ibrahim, Mohameed Sani; Hamzah, Mohd Izham; Mohd Ali, Hairuddin (Institut Aminuddin Baki MOEM, 2011)
Pendidikan semakin berubah mengikut arus kemajuan teknologi dan globalisasi. Sehubungan dengan itu, perubahan dunia telah mencetuskan pelbagai cabaran dan komplel<siti dalam mengurus clan memimpin sekolah. Maka, kajian ini cuba meninjau tahap kemahiran konseptttal dalam penetapan visi, misi dan kemahiran kreativiti pengetua dan guru besar novis dalam memimpin sekolah. Soal selidik merupakan instrumen Lttama dalam kajian iri clan data telah dianalisis dengan mengunakan kaedah analisis tleskriptif, inferensi iaitu analisis MANOT/A dan analisis Model Persamaan Strttktural (SEM). Dapatan kajian menunjukkan pengelua dan guru besar novis mempunyai tahap konseptual dolom kemahiran penetapan visi dan misi pada tahap yang sengat tinggi. Manakala tahap kemahiran kreativiti hanya pada tahap tinggi sahaja. Dapatan menunjukkan terdapat perbezaan vang signifikan tahap kemahiran penetapan visi dan misi serta kreativiti berdasarkan latihan projesional. Sebaliknya, tidak terdapat perbezaan yang signifikan kemahiran penetapan visi,nisi dan kreativiti berdasarkan jantina. Kajian juga menunjukkan terdapat hubungan yang positif latihan profesional terhadap tahap kemahiran konseptuol pengetua dan guru besar novis. Implikasi kajian menunjttkkan latihan profesional mempengaruhi tahap kentahiran konseptual dalam penetapan visi, ntisi dan krcativiti pengetua dan guru besar novis dslam memimpin sekolah. Justent, latihan yang holisitik amat penting dalam melahirkan pemimpin sekolah yang mempunyai matlamat dan hala tuju yang ,jielas, kreatif, inovatif dam berdaya saing dalam menghadapi transformasi pendidikan.