Kehebatan Islam atasi liberalisasi politik dan pluralisasi agama - Abd Rahman, Saodah (Utusan Melayu Malaysia Berhad, 2012)
ISTILAH 'liberalisme' pertama kali digunakan untuk mendefinisikan ideologi politik di Eropah pada akhir abad ke-19. Sebagai satu ideologi politik, liberalisme tidak mempunyai sebarang definasi yang tepat walaupun konsep liberalisasi ini menekankan kepentingan toleransi, hak individu dan kebebasan bagi menjamin corak kehidupan pluralisme.