Nasab anak luar nikah: undang-undang di Malaysia - Mohd, Azizah (2012)
Anak merupakan asset sesebuah keluarga. Ia adalah penyambung generasi dan keturunan seseorang. Anak juga adalah penyambung misi sesebuah masyarakat dan bakal mengganti pucuk pimpinan Negara. Demi menjamin satu masa depan yang gemilang bagi seorang kanak-kanak, Islam mensyariatkan supaya ia dilahirkan di dalam satu ikatan yang suci murni iaitu ikatan perkahwinan. Malangnya dewasa ini, sealiran dengan perkembangan teknologi, ramai kanak-kanak yang dilahirkan di luar pernikahan yang sah, yang mana ini bakal menafikan hak mereka ke atas nasab, Dalam masa yang sama kehormatan mereka juga tercalar akibat dari perbuatan ibu bapa mereka yang tidak bertanggungjawab. Di Malaysia kelahiran anak di luar perkahwinan yang sah (anak luar nikah) amat ketara dan berleluasa. Kertas kerja ini membincangkan tentang nasab anak luar nikah dan undang-undang di Malaysia. Perbincangan merangkumi peruntukan undang-undang di beberapa Negara Islam sebagai perbandingan.