Pendekatan dan kaedah pendidikan di dalam al-Qur’an - Mamat , Arifin (2006)
Al-Qur’an merupakan sumber teragung dan terpenting bagi umat Islam dalam pelbagai bidang termasuk pendidikan. Kertas kerja ini membincangkan kandungan Al-Qur’an mengenai bidang pedagogi, secara khususnya beberapa aspek pendekatan dan kaedah pengajaran. Kajian ini mendapati bahawa Al-Qur’an menggunakan pelbagai pendekatan dan kaedah dalam mendidik manusia. Pendekatan dan kaedah yang digunakan seharusnya diketahui oleh pendidik dan wajar dilaksanakan dalam proses pengajaran dan pembelajaran.