Hikmah puasa bagi wanita - Abd Rahman, Saodah (The New Straits Times Press (M) Bhd, 1999)
Puasa adalah satu amalan bagi masyarakat beragama. Sebelum Islam, puasa diamalkan oleh masyarakat Kristian dan Yahudi. Seperti firman Allah dalam surah 2 (al-Baqarah): 183 yang bermaksud, "Hai orang yang beriman, diwajibkan atas kamu berpuasa sebagaimana diwajibkan atas orang sebelum kamu agar kamu bertakwa".