Islam haramkan suami dera isteri - Abd Rahman, Saodah (The New Straits Times Press (M) Bhd, 2000)
ISLAM sudah menjelaskan hak dan kedudukan wanita sejak 1400 tahun lalu. Tetapi, kejahilan umat Islam mengenainya menyebabkan wanita sering terpinggir. Lelaki Islam pula kurang peka terhadap perasaan wanita walaupun mereka memerlukan wanita dalam kehidupan seharian. Justeru, umat Islam perlu meneliti dan mempelajari agama dalam pelbagai aspek. Kurangnya pengetahuan dan kefahaman menyebabkan umat Islam gagal dalam mengendalikan kehidupan mereka sebagai umat Islam yang baik dan ideal.