Belajar menghormati orang lain - Abd Rahman, Saodah (The New Straits Times Press (M) Bhd, 2000)
Islam adalah agama yang cukup perihatin terhadap budi pekerti dan tingkah laku umatnya. Kebaikan dan kecantikan tingkah laku yang diamalkan umat Islam, bukan saja boleh menyebabkan umat Islam berada dalam keadaan aman dan damai, malah menjadi model kepada penganut agama lain. Allah dan Rasul mengajar manusia bagaimana hendak membentuk peribadi mulia. Allah menjelaskan di dalam al-Quran bagaimana seorang lelaki mendidik anaknya yang boleh dijadikan panduan untuk umat Islam. Surah 31 (Luqman):13, 16,17,18 dan 19, menjelaskan seorang lelaki yang bernama Luqman al-Hakim berjaya mendidik anaknya dan Allah memuji beliau dan meminta manusia supaya mendidik anak seperti Luqman.