Bantahan melalui penulisan - Abd Rahman, Saodah (Berita Harian, 2001)
BANYAK bahan bacaan berbentuk radikal ditulis berdasarkan pengalaman pahit penulis ketika menghadapi kekejaman pemerintah negara mereka. Kepahitan hidup ditulis penuh emosi dan dikaitkan dengan istilah teologi. Sedangkan hasil penulisan mereka itu ditentang ulamak dan sarjana Islam di negara mereka. Misalnya, tulisan Sayyid Qutb yang sering dijadikan bahan bacaan pelajar dan pemuda di usrah persatuan Islam di negara ini sejak 70-an lagi. Unsur radikal dikaitkan dengan istilah teologi itu, adalah kesan penderitaan penulis di penjara, dan juga penentangan terhadap sistem pemerintahan negara yang bercirikan kuku besi.