Peluang kuasa Barat ceroboh negara Islam - Abd Rahman, Saodah (Utusan Group, 2003)
Umat Islam perlu memahami bahawa kegiatan Amerika Syarikat (AS) termasuk Britain, Australia, Sepanyol dan lain-lain adalah bertujuan untuk memperkukuhkan tamadun Barat yang telah bermula sejak persekitaran 700 C.E atau 800 C.E. (Era Kristian). Serangan ke atas New York pada 11 September 2001 adalah satu cabaran yang paling dahsyat terhadap kekuatan tamadun Barat. Satu kejayaan telah dikecapi oleh AS dan sekutunya apabila mereka berjaya menggulingkan kuasa Taliban di Afghanistan.