Hadapi proses globalisasi secara rasional - Abd Rahman, Saodah (Utusan Group, 2004)
Proses globalisasi yang melanda dunia hari ini merangkumi semua aspek kehidupan manusia. Proses globalisasi perlu dilihat dari perspektif positif dan negatif. Umat Islam perlu memahami dan berusaha untuk menghadapi proses ini secara matang dan rasional. Kejahilan terhadap proses globalisasi mengakibatkan umat Islam menjadi satu masyarakat yang ketinggalan zaman dan keliru dalam memahami konsep kehidupan dan kemasyarakatan. Ramai umat Islam kurang menyedari bahawa proses globalisasi telah mengubah corak pemikiran, budaya dan identiti sesuatu bangsa melalui kemajuan teknologi yang menyebabkan dunia ini menjadi kecil.