Bukan sekadar mengisi jawatan - Abd Rahman, Saodah (Utusan Group, 2004)
Masyarakat memberi pelbagai pandangan berhubung pelantikan wanita sebagai timbalan mufti. Malaysia ialah sebuah negara yang mengiktiraf kebolehan dan kewibawaan wanita. Ini merupakan satu keistimewaan negara Islam yang dibentuk oleh kerajaan Malaysia. Kejayaan wanita Malaysia dalam memperoleh hak dan melaksanakan tugas sebagai para pentadbir, pemimpin tidak boleh dinafikan. Jawatan tinggi berkaitan dengan urusan keagamaan mungkin tidak diisi oleh wanita disebabkan oleh beberapa faktor yang kurang disedari oleh masyarakat.