Kepentingan agama dalam pendidikan negara - Abd Rahman, Saodah (Utusan Group, 2005)
Rakyat Malaysia perlu memahami sistem pendidikan negara adalah mempunyai ciri-ciri pendidikan yang merangkumi aspek pembangunan material dan kerohanian. Penubuhan negara ini mempunyai ciri-ciri pembentukan negara bertamadun. Konsep atau prinsip Rukun Negara perlu difahami oleh keseluruhan rakyat negara ini supaya mereka menyedari bahawa Malaysia bukan negara sekular yang membelakangi aspek kerohanian. Pemimpin negara ini sama ada beragama Islam atau bukan Islam perlu merujuk kepada Rukun Negara yang menekankan aspek kepercayaan kepada Tuhan sebelum memberi cadangan berkaitan dengan keagamaan dalam negara ini.