Media Barat jahil agama - Abd Rahman, Saodah (Utusan Group, 2006)
Corak pemikiran dan kehidupan sekular yang dianuti oleh sebahagian masyarakat Barat adalah faktor utama yang menyebabkan mereka jahil dan tidak memahami sensitiviti masyarakat beragama. Tindakan menghina dan mempersendakan tokoh agama atau spiritual melalui tulisan dan kartun merupakan lumrah kepada media massa Barat. Konsep kebebasan menyuarakan pendapat dan kritikan tanpa batasan yang diamalkan oleh negara-negara Barat menyebabkan masyarakatnya kurang memahami erti sensitiviti keagamaan dan kehidupan kerohanian.