Kesan kurang kesedaran melaksanakan tanggungjawab - Abd Rahman, Saodah (Utusan Group, 2007)
Umat Islam di Malaysia lebih beruntung jika dibandingkan dengan kebanyakan masyarakat Islam di negara lain. Kekuatan kerajaan dalam melaksanakan perancangan negara sama ada dalam pendidikan, perekonomian dan keagamaan adalah antara faktor yang mendorong umat Islam menjadi masyarakat yang maju.