Bersikap terbuka perkahwinan antarabangsa - Abd Rahman, Saodah (Utusan Group, 2008)
Sikap gemar membangkit isu berkaitan dengan soal peribadi merupakan lumrah hidup bagi masyarakat Malaysia yang kurang terdedah kepada dunia luar. Pemikiran dan cara mereka menganalisis sesuatu perkara berkaitan dengan isu personal lebih mirip kepada pemikiran yang sempit dan kurang matang mengenai perubahan dunia yang dikenali sebagai proses globalisasi. Jika seratus tahun dahulu negara Barat dihuni oleh penduduk beragama Kristian tetapi hari ini coraknya berubah di mana berjuta umat Islam menjadi warganegaranya.