Alam Dijadikan Guru: Menggembeling Usaha Kelestarian, Menserasikan Prinsip Ketauhidan - Zainal Abidin, Zulkifli (Persatuan Saintis Muslim Malaysia, 2012)
Pembangunan pesat tanpa kawalan dalam bidang sains , teknologi dan industri yang hanya mementingkan sudut ekonomi dan kekayaan duniawi semata-mata telah banyak menimbulkan pelbagai kesan sampingan. Ini dapat dilihat apabila berlakunya pelbagai fenomena alam semula jadi seperti perubahan cuaca dunia yang tidak menentu, peningkatan paras suhu secara global, bencana alam yang kerap , pencemaran sumber alam semula jadi dan berbagai lagi. Akibat dari kesan sampingan ini juga bukan hanya terkesan ke atas manusia malah turut menempias kepada seluruh makhluk iaitu alam flora dan fauna. Sedangkan semua pihak yang dinyatakan ini saling perlu memerlukan. Kertas kerja ini ditulis dengan harapan supaya dapat disingkap dan dicari satu relung jawapan sebagai titik tolak dan pendekatan baru bagi para saintis Muslim khususnya serta para saintis amnya dalam menangani permasalahan ini. Di antaranya adalah dengan lebih mengkaitkan setiap penciptaan atas nama kemajuan dan pembangunan di selaras dengan teladan yang telah ditunjukkan oleh Tuhan Maha Pencipta. Juga sejauh mana setiap satu kejadian alam itu boleh dijadikan petunjuk dan ilham bagi setiap inovasi demi keselesaan manusia dengan mengambil kira juga kesan sampingan kepada makhluk ciptaan Tuhan yang lain. Sebagai satu usaha ke arah merealisasikan objektif ini, satu projek penyelidikan yang dikenali sebagai Drosobot juga disebut dalam kertas kerja ini