Penggunaan kalimah 'Allah': satu analisa sejarah dari perspektif hukum syarak - Yaacob, Solehah@Nik Najah Fadilah (2014)
Isu kalimah ` Allah` masih belum reda walaupun pihak Mahkamah telah membuat keputusan yang muktamat. Untuk menjelaskan isu ini dengan lebih terperinci tehadap kalimah `Allah` pendekatan linguistik Nahu Arab perlu diperbahaskan. Ibnu Manzur dalam kitabnya Lisaan al- Arab telah membincangkan makna Kalimah Allah ini dengan panjang lebar. Perkataan `Allah` pada hakikatnya berasal dari perkataan إِلاَهٌ berasal dari wazan فِعَالٌ yang kemudian berubah ke wazan مَفْعُوْلٌ atau مَأْلُوْهٌ bermakna yang disembah. Adapun Arab Jahiliyah telah menggunakan perkataan لَاهِ dengan membuang perkataan `Lam` kedua pada kalimah Allah, kerana kalimah Allah ini mempunyai tiga huruf `Lam`