Sikap guru-guru agama Sekolah Rendah Agama terhadap profesion perguruan: satu kajian di Sekolah-sekolah Jabatan Agama Islam Selangor - Mamat , Arifin; Awang Mat , Muhamad Zahiri; Ismail, Nik Ahmad Hisham (University Malaysia of Sabah, 2014)
Guru mempunyai peranan yang cukup besar dalam institusi pendidikan formal. Mereka berperanan menyampaikan ilmu, mendidik, membimbing dan memimpin pelajar menjadi individu yang baik serta mampu menghadapi cabaran dalam kehidupan. Proses pendidikan memerlukan guru mempunyai sikap yang jelas terhadap profesion mereka. Kajian ini bertujuan mengkaji sikap guru terhadap profession keguruan dan dijalankan di beberapa buah Sekolah Rendah Agama (SRA), Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS). Ia melibatkan dua zon, iaitu Zon Tengah (Gombak) dan Zon Utara (Hulu Selangor). Seramai 452 orang guru agama yang bertugas di sekolah-sekolah tersebut telah dipilih sebagai sampel dengan menggunakan kaedah convenience sampling. Instrumen kajian adalah menggunakan borang soal selidik, manakala data-data yang diperoleh melalui kajian ini telah dianalisis dengan menggunakan program SPSS for Windows (Version 14.0). Seterusnya, analisis statistik deskriptif yang merangkumi peratus dan kekerapan telah digunakan untuk menganalisis data. Secara umumnya, berdasarkan dapatan yang diperoleh, majoriti daripada responden berpuas hati dengan ciri-ciri sikap guru agama yang mengajar di SRA-JAIS. Guru-guru sekolah rendah agama memiliki ciri-ciri sikap guru yang positif dan sesuai dengan bidang perguruan. Namun demikian, kajian ini juga menunjukkan beberapa dapatan yang agak negatif terhadap beberapa item yang dikemukakan seperti guru-guru tidak menepati waktu dan tidak bersedia untuk berkhidmat di luar waktu tugas rasmi.