Wasiat dan hibah: hukum dan prosedur - Halim, Akmal Hidayah (2013)
Pengenalan Mengurus dan merancang harta adalah sangat digalakkan di dalam Islam. Di dalam sesetengah keadaan, pengurusan harta pusaka bukan lagi merupakan satu pilihan tetapi adalah satu keperluan terutama apabila wujud keadaan di mana pelaksanaan sesuatu perkara itu wajib kita tunaikan. Dalam konteks ini, Islam membenarkan kita untuk melupuskan harta atau memberi manfaat kepada orang-orang tertentu melalui instrumen wasiat dan hibah. Walaubagaimanpun, pelaksanaan kedua-dua instrumen ini adalah tertakluk kepada hukum syarak dan tidak boleh sewenang-wenangnya digunapakai apatah lagi ianya mungkin akan mengundang kekeliruan dan perbalahan di kalangan ahli keluarga yang terdekat. Oleh itu, kertas kerja ini akan menjelaskan sedikit sebanyak berkenaan dengan hukum wasiat dan hibah dan juga prosedur yang terpakai bagi pentadbiran harta pusaka di Malaysia amnya, dan bagi pelaksanaan wasiat dan hibah khasnya.