Rukun nilai muhibah dalam personaliti dan budaya kerja masyarakat majmuk di Malaysia: dari perspektif sosio-psikologikal manusia - Rokis, Rohaiza; Dzulkifli, Mariam Adawiah (2014)
1. Pengenalan: Budayamerupakan satu elemen sosio-psikologikal penyatuan masyarakat majmuk di Malaysiasejak sebelum tahun 1500 lagi. Mengikut sejarah, sebuah kerajaanMelayu diLembah Bujang telah menerima kedatanganpedagang dari Chinadan India, dengan membawa agama Buddha dan Hindu serta budaya masing-masing. Kemudiannya diikuti pula dengan kedatangan pedagang ArabtibadiMelaka dandibawa bersama merekabudaya danamalan-amalanIslam.ApabilaPortugistiba diTanah Melayu (Malaysia),mereka telah menakluk Melaka disamping memperkenalkan agama Kristian dan budaya kebaratan kepada penduduk tempatan. .............