Kalimah Allah dan penggunaannya: satu analisa terhadap sejarah Bahasa Arab - Yaacob, Solehah@Nik Najah Fadilah (2015)
Isu kalimah ` Allah` merupakan bukti bahawa masyarakat Malaysia masih lagi tidak mempunyai maklumat secara mendalam tentang asal usul Bahasa Arab yang merupakan Bahasa al-Quran. Untuk menjelaskan isu ini dengan lebih terperinci terhadap asal usul Bahasa al-Quran ini kajian terhadap kalimah Allah merupakan satu sampel pembuktian bahawa sistem nahu telah dipraktikkan, maka kalimah `Allah` melalui pendekatan linguistik nahu Arab perlu diperbahaskan untuk mengetahui bila munculnya perkataan ini. Ibnu Manzur dalam kitabnya Lisaan al- Arab telah membincangkan makna Kalimah Allah ini dengan panjang lebar. Perkataan `Allah` pada hakikatnya berasal dari perkataan ئِلََ berasal dari wazan فِعَب ي yang kemudian berubah ke wazan فَِْعُْٛ ي atau أَِْ ٌُْٛ bermakna yang disembah. Adapun Sibawaih telah menyebut dalam kitabnya al-Kitab bahawa Arab Jahiliyah telah menggunakan perkataan لَ dengan membuang perkataan `Lam` kedua dan pertama pada kalimah Allah ini. Ini bermakna apabila perkataan لَ ini sempurna atau `complete in nominative rules` ia disebut `الله ` yang mana iaNYA digunakan di dalam al-Quran sahaja. Maka Kitab-kitab sebelum al-Quran tidak menggunakan perkataan `الله `. Oleh itu kajian seperti ini perlu diperbahaskan dengan terperinci memadangkan Kalimah Allah ini merupakan pegangan aqidah umat Islam.