Penggunaan alkohol dalam penghasilan produk minuman dan makanan menurut perspektif fiqh
Umumnya, alkohol banyak didapati dalam produk makanan dan minuman. Malah, kewujudannya dianggap umum al-balwa. Namun, alkohol sering kali disalah tafsir dengan konsep khamar. Justeru, kertas kerja ini bertujuan menjelaskan penggunaan alkohol dalam penghasilan produk gunaan masa kini. Selain itu, tur...
Main Authors: | , , |
---|---|
Format: | Conference or Workshop Item |
Language: | English English English English English English English English English English English English |
Published: |
2015
|
Subjects: | |
Online Access: | http://irep.iium.edu.my/43704/ http://irep.iium.edu.my/43704/1/A1.jpg http://irep.iium.edu.my/43704/2/A2.jpg http://irep.iium.edu.my/43704/3/A3.jpg http://irep.iium.edu.my/43704/4/A4.jpg http://irep.iium.edu.my/43704/5/A5.jpg http://irep.iium.edu.my/43704/6/K1.jpg http://irep.iium.edu.my/43704/7/K2.jpg http://irep.iium.edu.my/43704/8/K3.jpg http://irep.iium.edu.my/43704/9/K4.jpg http://irep.iium.edu.my/43704/10/K5.jpg http://irep.iium.edu.my/43704/11/K5.pdf http://irep.iium.edu.my/43704/12/K5.pdf |
Summary: | Umumnya, alkohol banyak didapati dalam produk makanan dan minuman. Malah, kewujudannya dianggap umum al-balwa. Namun, alkohol sering kali disalah tafsir dengan konsep khamar. Justeru, kertas kerja ini bertujuan menjelaskan penggunaan alkohol dalam penghasilan produk gunaan masa kini. Selain itu, turut meneliti persamaan dan perbezaan antara alkohol dan khamar. Begitu juga menyatakan justifikasi keputusan fatwa alkohol dengan lebih berkesan sesuai dengan perkembangan sains dan teknologi masa kini. |
---|