Strategi kearah kebajikan anak-anak dari perspektif Islam - Hj. Yaakub, Muhamadul Bakir; Othman, Khatijah (Universityi Utara Malaysia, 2010)
Anak-anak ialah sinar cahaya bahagia sesuatu keluarga. sementara kestabilan setiap keluarga merupakan teras kepada sinar harapan sesebuah negara. Ini bermakna masyarakat madani dan Islam hadhari bagi negara kita tidak akan menjadi kenyataan selagi tidak berjaya menggariskan strategi berkesan ke arah menjamin kebajikan anak-anak dalam sesuatu keluarga.