Kumar, Kader ve Sabır (gambling, fate, and patience) - Kayadibi, Saim (Memleket İletişim A.Ş, 2007)
“Hayat bir kumardır” dersem; kiminizin kaşlarının çatılmaya başladığını, homurtularınızın ta buralara kadar yarı kızgın, yarı şaşkın, yada oldukça garipsemiş bakışlarınızla göz bebeklerinizin irileştiğini, hatta bırak canım sende bu yazı da okunur mu diyerek satırları okumaktan vaz geçer gibi olduğunuzu buradan görür gibiyim. Evet yanlış duymadınız “Hayat bir kumardır aslında”.Kumar, ama nasıl bir kumar. Gerçekte kelimeye yüklenen anlamı tahlil ettiğimizde kumar kelimesine yüklenen anlamın sadece, çoğunluk tarafından ilk anlamını çağrıştıran “oyun” anlamına geliyor olduğunu yanı başımızda duran Ali’ye ya da Veli’ye sorarsak yanılmadığımızı fark edeceğiz. Gerçekte kumar hayatın bütün gizemlerini batıni alemden, yaşanılan varlık alemine taşıyan insanlar üzerinde irade dışı tezahür eden olgulara karşı bir teslimiyet yada yenilmişliğin ifadesi olarak anlam bulabilir.