Tayland demokrasi Patani (Thailand, democracy and Patani) - Kayadibi, Saim (Memleket İletişim A.Ş, 2008)
“Patani” denince: mustazaf, özgürlük direnişçileri (freedom fighters) yada mahzur ve mahzun kalmış, kardeş ülkelerle bağlantısını Osmanlı’nın yıkılmasıyla kaybetmiş, Asya’nın sızlayan Filistini akla gelir. Nerede olduğu, hangi ülkenin bir parçası yada kimlerce özgürlükleri ellerinden alınıp mahzur bırakıldığı çoğu kimse tarafından dahi bilineyebilir ama bilinebilen bir şey vardır ki o da mustazaflar sınıfında yer aldığıdır. Filistin Ortadoğunun nasıl semboleşen dıramı ise Patani de Asya’nın sembolleşen dıramıdır.