Isu penyakit dalam pembubaran perkahwinan dari sudut pandangan nas syar'ie dan sains perubatan semasa: satu tinjauan literature - Awang, Abdul Bari; Awang Abd. Rahman @ Jusoh, Amilah; Mat Rusof@Mohd Yusoff, Nur Hayati (2015)
Al-Qur'an dan Hadith adalah antara nas Syar―ie yang menjadi sumber rujukan utama Islam dalam menafsirkan dan menentukan sesuatu hukum. Tidak terdapat dalam Al-Qur‖an ayatayat yang menceritakan dengan jelas mengenai kecacatan atau penyakit suami ataupun isteri yang membolehkan pembubaran perkahwinan berlaku. Namun, terdapat beberapa Hadith yang menyebut berkenaan keadaan ini yang melibatkan isu pembubaran perkahwinan. Tinjauan literatur ini akan mengupas tafsiran Ulama‖ daripada Hadith-hadith yang menyebut tentang kecacatan atau penyakit suami isteri, terutama dalam pemberian hak membubarkan perkahwinan kepada suami atau isteri. Tinjauan ini akan melihat sejauh mana penafsiran Hadith tersebut dalam kajian-kaijan klasikal berkenaan isu membenarkan fasakh kerana kecacatan atau penyakit, masih diterima dan relevan dengan penemuan-penemuan penyakit baru yang mempunyai ciri-ciri yang sama dan yang lebih kritikal dari sudut perubatan. Para Ulama‖ telah menyimpulkan lima jenis kecacatan atau penyakit iaitu gila, kusta, sopak, terpotong buah zakar dan impoten. Sementara itu, menurut kajian sains perubatan semasa, terdapat banyak penyakit baru yang telah berjaya dikesan oleh ahli sains perubatan melalui teknologi perubatan mereka yang menyebabkan kepada kecacatan suami atau isteri. Dengan ini, kajian ini akan melihat bagaimana sesuatu hukum yang bersumberkan Hadithhadith masih relevan dengan perubahan zaman dan masa. Ini adalah penting bagi membuktikan bahawa Syariat Islam adalah bersifat dinamik dengan perubahan keadaan, suasana serta keperluan hidup manusia. Kajian ini berbentuk kajian analisis berdasarkan sumber utama Islam iaitu AsSunnah, serta perbincangan sekitarnya, dan kajian ahli sains perubatan sebagai satu tinjauan literatur.