Tatakelola dan gerakan Islam - Malik, Maszlee (Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) dan Ilham Books, 2016)
Artikel ini akan membicarakan, pertamanya, tentang definisi dan konsep sebenar tatakelola kerajaan yang baik atau Good Governance, kemudiannya ia akan diikuti dengan perbincangan mengenai pandangan al-Ghannoushi yang mempunyai kaitan, ataupun boleh dikaitkan dengan isu tatakelola. Perbincangan juga terarah kepada menggabung jalinkan sudut pandang al-Ghannoushi berteraskan konsep al-Amr bi al Ma’ruf wa al-Nahy ‘an al-Munkar, Islah, Shura, Muraqabah, Muhasabah dan Maqasid al-Shari’ah yang dapat diaplikasikan ke dalam wacana Good Governance untuk membentuk konsep tatakelola kerajaan yang baik berteraskan prinsip-prinsip syariat Islam. Topik seterusnya pula akan membicarakan perihal wacana gerakan Islam dan juga peranan al-Ghannoushi di dalam membentuk wacana baru bagi gerakan Islam yang lebih mesra dengan konsep tatakelola kerajaan yang baik dan bagaimana ia telah ditampilkan oleh al-Nahda pasca revolusi Jasmine 2010 di Tunisia.