EZ-Arabic 2.0 - Yahaya, Mohd Firdaus; Nasir, Mohd Shahrizal; Abdul Hamid, Mohd Fauzi; Sahrir, Muhammad Sabri (2016)
Laman EZ-Arabic 2.0 merupakan laman pembelajaran maya. Ia direka khusus untuk pelajar di peringkat permulaan di Malaysia khususnya pada peringkat sekolah rendah. Inovasi ini dimulakan dengan kajian literatur terhadap tiga teori iaitu work of Nation (2003), Prensky (2001) dan Mayer (2001). Rekabentuk serta pembangunan prototaip ini dilengkapi dengan pembelajaran menerusi permainan komputer (game-based learning). Rekaan dan pembangunan prototaip ini diadaptasi daripada 'design principles' kajian Muhammad Sabri (2011). Kajian tersebut telah dijalankan ke atas para pelajar matrikulasi UIAM yang diberi nama ‘Arabic vocabulary learning games protype’. Ini merupakan kesinambungan daripada pembangunan pembelajaran maya yang membolehkan para pelajar serta guru menggunakannya sebagai sumber bantuan pengajaran dan pembelajaran dalam kelas. EZ-Arabic 2.0 ini mengandungi beberapa komponen, antaranya adalah video, audio, permainan, sesi latihan, e-buku, ruangan chat dan komentar. EZ-Arabic 2.0 juga dapat diakses melalui peranti mudah alih seperti telefon pintar dan juga tablet bagi pembelajaran kendiri pada setiap masa dan ketika. Laman EZ-Arabic 2.0 boleh dilayari melalui pautan berikut: www.ezarabic.net/v2.