Suriye bizdendir, biz onlardan (Syria is ours, we are theirs) - Kayadibi, Saim (MEKA Gazetecilik Basım Yayın San. ve Tic. Ltd. Şti., 2016)
Yıl 1998, Ürdün Üniversitesi'nde mastır çalışmasını bitirip Batı'ya yönümü çevirmek zorunda bırakıldığım günlerdeydi. Amman'dan valizlerimi ve kitap kolilerimi şehirlerarası bir otobüse atarak Konya'ya doğru yola koyulmuştum. Şehirler arası diyorum çünkü otobüs Amman'dan kalkıp doğruca, Şam, Halep, Hatay'ı aşarak Konya'a kadar varıyordu. Şam'a varıncaya kadar otobüste tanıştığımız Suriyeli gençlerin içten tavırları, azıklarını paylaşmaları, bende kardeş olduğumuz gerçeğini hatırlatmıştı. Yetmedi, ısrar ettiler en az bir gün beni evlerinde misafir etmek istedikleri konusunda. Tanımıyordum, daha önce görmemiştim bile, sadece otobüste tanışmıştık. Otobüs arkadaşlarıydı oysa. Ama tavırları, davranışları kırk yıllık dostmuş gibiydi. Evlerine götürdüler, gezdirip dolaştırdılar, bir kuruş da harcatmadılar üstelik. Şam'da yaşattıkları bir günlük ikram, izzet unutulacak cinsten değildi hiç şüphesiz. Daha önce de olmuştu. 1994 yılında Mısır'da okurken gençlik heyecanıyla ilk defa yaptığımız karayolu yolculuğuydu bu toprakların ruhuyla ortak kaderi paylaştığımızı hissetmemize neden olan ilk hatıra. Dört arkadaşla yola çıkmıştık Hilmi Balcı, Ali Koyuncu, Hüsamettin Eyüpoğlu. Bu defa uçakla değil, kara yoluyla varacaktık cömert Nil'in kucağına.