Kurban olmalı önce insan! (Man should be a Qurban first!) - Kayadibi, Saim (MEKA Gazetecilik Basım Yayın San. ve Tic. Ltd. Şti., 2016)
Alışagelmiş bir âdet gibi algılarız çoğu kere kurbanı. Önce bayram namazımızı câmide cemaatle kılarız. Kahvaltımızı keseceğimiz kurbanlıkların eti ile yapmayı sevinçle bekleriz. Bir bayram şöleni içerisinde keseriz kurbanlıklarımızı. Çocuklar kurbanın nasıl kesildiğini görürler. Bir teslimiyet içerisinde kurbanlık boynunu uzatır. Çalınır bıçak hiç acınmadan. Akıtılır kanlar bir sevda uğruna. Sonra derisi yüzülür kurbanlığın, sakatatları bir kenara ayrılır. Heyecanla kesilen ilk parçadan ocakta hazır bekleyen ateşin üzerine atılmak üzere bıçağın altında dilimlenmeye, küçük parçalara ayrılmaya başlamıştır etler ivedilikle.