Pengurusan pemakanan selepas strok (Dietary management after stroke)

Strok terjadi akibat gangguan bekalan darah yang dibawa oleh salur darah arteri ke otak. Ia terjadi akibat penyumbatan gumpalan darah serta plak kolesterol dalam salur darah arteri. Strok juga berlaku apabila salur darah arteri pecah. Strok juga dikenali sebagai serangan otak atau ''brain...

Full description

Bibliographic Details
Main Authors: Sowtali, Siti Noorkhairina, Harith, Sakinah, Mohamed, Che Rabiaah
Format: Book
Language:English
Published: Pusat Pengajian Sains Kesihatan, USM Kubang Kerian 2013
Subjects:
Online Access:http://irep.iium.edu.my/57169/
http://irep.iium.edu.my/57169/1/02062017%20PENGURUSAN%20PEMAKANAN%20SELEPAS%20STROK.pdf
id iium-57169
recordtype eprints
spelling iium-571692017-07-20T08:46:39Z http://irep.iium.edu.my/57169/ Pengurusan pemakanan selepas strok (Dietary management after stroke) Sowtali, Siti Noorkhairina Harith, Sakinah Mohamed, Che Rabiaah RT Nursing Strok terjadi akibat gangguan bekalan darah yang dibawa oleh salur darah arteri ke otak. Ia terjadi akibat penyumbatan gumpalan darah serta plak kolesterol dalam salur darah arteri. Strok juga berlaku apabila salur darah arteri pecah. Strok juga dikenali sebagai serangan otak atau ''brain attack'. Kajian menunjukkan 80% serangan strok kali kedua boleh dicegah dengan mengubahsuai diet seharian dan mengawal tekanan di samping intervensi perubatan. Oleh itu, pemantauan faktor risiko yang boleh diubahsuai seperti aspek pemakanan tidak boleh dipandang remeh. Walaupun kita perlu makan setiap hari, namun begitu keperluan pemakanan individu di pelbagai kehidupan adalah berbeza. Pengambilan pemakanan seseorang bergantung kepada umur, jantina, status kesihatan seperti suhu dan tahap fizikal. Buku ini akan memberi fokus tentang PEMAKANAN SELEPAS STROK. Antara topik yang akan dibincangkan ialah konsep asas tentang pemakanan, kaedah mengubahsuai pengambilan pemakanan bagi pesakit strok dengan faktor risiko tertentu, diet disfagia bagi pesakit strok dengan masalah menelan dan kaedah pemberian nutrisi melalui tiub pemakanan. Untuk maklumat lanjut, anda perlu merujuk kepada doktor, pegawai pemakanan (Dietetik) dan jururawat di hospital serta klinik kesihatan berdekatan anda. Pusat Pengajian Sains Kesihatan, USM Kubang Kerian 2013 Book PeerReviewed application/pdf en http://irep.iium.edu.my/57169/1/02062017%20PENGURUSAN%20PEMAKANAN%20SELEPAS%20STROK.pdf Sowtali, Siti Noorkhairina and Harith, Sakinah and Mohamed, Che Rabiaah (2013) Pengurusan pemakanan selepas strok (Dietary management after stroke). Pusat Pengajian Sains Kesihatan, USM Kubang Kerian, Kubang Kerian, Kelantan. ISBN 978-967-5651-48-9
repository_type Digital Repository
institution_category Local University
institution International Islamic University Malaysia
building IIUM Repository
collection Online Access
language English
topic RT Nursing
spellingShingle RT Nursing
Sowtali, Siti Noorkhairina
Harith, Sakinah
Mohamed, Che Rabiaah
Pengurusan pemakanan selepas strok (Dietary management after stroke)
description Strok terjadi akibat gangguan bekalan darah yang dibawa oleh salur darah arteri ke otak. Ia terjadi akibat penyumbatan gumpalan darah serta plak kolesterol dalam salur darah arteri. Strok juga berlaku apabila salur darah arteri pecah. Strok juga dikenali sebagai serangan otak atau ''brain attack'. Kajian menunjukkan 80% serangan strok kali kedua boleh dicegah dengan mengubahsuai diet seharian dan mengawal tekanan di samping intervensi perubatan. Oleh itu, pemantauan faktor risiko yang boleh diubahsuai seperti aspek pemakanan tidak boleh dipandang remeh. Walaupun kita perlu makan setiap hari, namun begitu keperluan pemakanan individu di pelbagai kehidupan adalah berbeza. Pengambilan pemakanan seseorang bergantung kepada umur, jantina, status kesihatan seperti suhu dan tahap fizikal. Buku ini akan memberi fokus tentang PEMAKANAN SELEPAS STROK. Antara topik yang akan dibincangkan ialah konsep asas tentang pemakanan, kaedah mengubahsuai pengambilan pemakanan bagi pesakit strok dengan faktor risiko tertentu, diet disfagia bagi pesakit strok dengan masalah menelan dan kaedah pemberian nutrisi melalui tiub pemakanan. Untuk maklumat lanjut, anda perlu merujuk kepada doktor, pegawai pemakanan (Dietetik) dan jururawat di hospital serta klinik kesihatan berdekatan anda.
format Book
author Sowtali, Siti Noorkhairina
Harith, Sakinah
Mohamed, Che Rabiaah
author_facet Sowtali, Siti Noorkhairina
Harith, Sakinah
Mohamed, Che Rabiaah
author_sort Sowtali, Siti Noorkhairina
title Pengurusan pemakanan selepas strok (Dietary management after stroke)
title_short Pengurusan pemakanan selepas strok (Dietary management after stroke)
title_full Pengurusan pemakanan selepas strok (Dietary management after stroke)
title_fullStr Pengurusan pemakanan selepas strok (Dietary management after stroke)
title_full_unstemmed Pengurusan pemakanan selepas strok (Dietary management after stroke)
title_sort pengurusan pemakanan selepas strok (dietary management after stroke)
publisher Pusat Pengajian Sains Kesihatan, USM Kubang Kerian
publishDate 2013
url http://irep.iium.edu.my/57169/
http://irep.iium.edu.my/57169/1/02062017%20PENGURUSAN%20PEMAKANAN%20SELEPAS%20STROK.pdf
first_indexed 2023-09-18T21:20:45Z
last_indexed 2023-09-18T21:20:45Z
_version_ 1777411865599541248