Penghinaan terhadap Islam: aplikasi undang-undang sedia ada - Ab Aziz, Shamrahayu (2017)
Pengenalan: Mutakhir ini kita lihat pelbagai perkara melibatkan agama Islam telah berlaku dalam masyarakat kita. Penghinaan terhadap agama Islam adalah antaranya. Kesalahan berkaitan agama telah sekian lama wujud di negara kita, begitu juga dengan kewujudan undang-undang yang menghukum penghinaan terhadap agama Islam. Dalam konteks undang-undang jenayah secara umum, hate speech atau pengucapan kebencian adalah suatu perbahasan yang begitu kontroversi. Dalam konteks kebebasan, hate speech bukan suatu jenayah. Oleh itu, pengucapan kebencian terhadap suatu agama juga bukan suatu perkara yang boleh dijenayahkan.