Müslüman dünyasında siyasi liderlik: Karşılaştırmalı analiz (Political leadership in the Muslim world: A comparative analysis) - Moniruzzaman, Md. (Yeni Türkiye Stratejik Araştırma Merkezi (New Turkey Strategic Research Centre), Istanbul, 2017)
Siyasi liderlik her politika sisteminin merkezinde olan bir konudur. Müslüman dünyasında, siyasi liderlik durumu meselesi son bir kaç sene içinde iktidarsızlık ve kaos yaratmaktadır. Müslüman dünyasında siyasi liderlik ve siyasi iktidarsızlık arasında mantıklı bir bağ olabilir mi? Bu makalede, liderliğin nasıl siyasi güç haline geldiğini ve liderlik tarzlarının ne olduğu soruları yanıtlanırken, Müslüman ülkelerin farklı siyasi sistemler ve liderlik tarzlarına sahip oldukları da tespit edilmiştir. Temel olarak liderlik, monarşik kalıtsal sistem, seçimler ve askeri darbeler yolu ile iktidara gelir. Bu süreçler aracılığı ile iktidara gelen liderler siyasi iktidardan sorumlu olabilecek otoriter, hoşgörüsüz ve kendine özgü karar tarzlarını sergilerler.