Faham jahiliah dan jiwa hijrah - Baba, Sidek (Utusan Melayu Malaysia Berhad, 2007)
FAKTOR yang utama menyebabkan berlakunya peristiwa Hijrah Rasulullah s.a.w. dari Mekah ke Madinah ialah pertentangan faham jahiliah dengan faham berakidah. Faham jahiliah di kalangan masyarakat Arab pada waktu itu bertunjangkan asas keTuhanan yang syirik, sistem kaumiah dan kekabilahan yang sempit, daya kepimpinan yang menzalimi dan daya kepengikutan yang membuta tuli. Darinya lahir sistem “Siapa Kuat, Dia Menguasai” dan “Siapa Lemah Menjadi Mangsa”.