Dari jendela Islam - Baba, Sidek (Dewan Bahasa dan Pustaka, 2010)
Isu tamadun atau Hadhara cuba didekati secara reflektif agar dapat diberikan perimbangan antara gagasan unggul dengan pengalaman silam yang membolehkan kemajuan dan perubahan didekati secara islah, iaitu menerima kepentingan-kepentingan fundamental dalam amal Islami yang didekati secara fiqhiyyah yang sifatnya membangun zaman dan menyantuni lingkungan