Season three: the land episode 35: Nabi Sulaiman (2) - Yaacob, Solehah@Nik Najah Fadilah (2018)
Zaman pemerintahan Sulaiman boleh dikatakan zaman kemuncak pertikaian di antara Ibrani dan bangsa Arab. Ini pernah disebut oleh Mosul (موسل) bahawa yang dimaksudkan orang-orang Arab yang hampir dengan الكوشيين adalah yang menetap di beberapa bahagian di Palestin, di antaranya; di bahagian barat Tur Sina sempadan Mesir, selatan Tur sina yang berhampiran dengan Elat, mengikut beliau lagi tanah Tur sina itu adalah milik bangsa Arab, dalilnya terdapat tulisan-tulisan dalam bentuk Mismariyah yang menceritakan tentang raja-raja Arab yang memerintah wilayah ini