Season four: The second jahiliyyah Episode 42 Kerajaan Nabatean - Yaacob, Solehah@Nik Najah Fadilah (2018)
Kerajaan Nabatean (400 sm-105 sm) merupakan kabilah yang mendiami di kawasan pedalaman yang berdiam di bahagian selatan wilayah Syria. Kerajaan mereka terikat dari Gaza di bahagian selatan hingga Aqabah di bahagian utara. Dengan demikian, mereka berada di sebuah tempat yang sangat strategik yang menghubungkan lintas perniagaan antara utara dan selatan. Kedudukan mereka demikian penting bagi membangun dan mundurnya perdagangan. Ibu negara Anbath adalah Batra '. Kerajaan ini mencapai puncak kejayaannya pada abad pertama masehi. Pada saat itu wilayah kekuasaannya hingga mencapai Damsyik dan ke wilayah selatan sampai ke Madain Saleh (hingga kini mempunyai peninggalan-peninggalan bangunan dan seni bina yang indah).