Mengapa BP normal di rumah tetapi tinggi di klinik? - Shalihin, Mohd Shaiful Ehsan (Malaysian Medical Gazette, 2016)
Itu adalah kemusykilan yang sering dinyatakan oleh para pesakit yang sering melakukan rawatan susulan darah tinggi di klinik-klinik kesihatan mahupun di klinik swasta. Namun, adakah ini benar-benar sesuatu yang normal? Perlukah rawatan diubah atau ditambah? Adakah pemantauan tekanan darah di rumah dianggap sama tepat berbanding di klinik?