Kesihatan lelaki: Mati pucuk dan persoalannya - Shalihin, Mohd Shaiful Ehsan (Malaysian Medical Gazette, 2017)
Kesihatan boleh didefinasikan sebagai keadaan yang serba sihat dan stabil dari segi fizikal, mental, emosi serta sosial dan bukan merujuk kepada badan yang sihat tanpa penyakit sahaja. Antara pemangkin kepada Negara yang maju dan aman bergantung kepada masyarakat yang sihat dan institusi kekeluargaan yang harmoni. Kesihatan keluarga bergantung kepada kesihatan setiap individu di dalam keluarga itu sendiri. Justeru kesihatan lelaki dan wanita adalah sama penting. Bagi lelaki yang telah berkeluarga, kesihatan seksual merupakan antara aset yang amat penting dan menjadi antara faktor keharmonian rumah tangga dan kebahagian hidup berpasangan. Penyakit mati pucuk adalah antara penyakit utama yang dikaitkan dengan kesihatan seksual kaum Adam. Namun, ianya jarang diperkatakan oleh kaum Adam itu sendiri kerana stigma yang bakal dialami. Sesungguhnya mati pucuk juga merupakan petanda bahawa kaum Adam itu berkemungkinan mengalami masalah saluran darah dan jantung. Justeru, ianya tidak boleh dibiarkan begitu sahaja.